Cos de cumparaturi

Coșul dumneavoastră de cumpărături este gol.

24 Aprilie Ziua Internațională a Câinilor Ghid

Prietenii noștrii blănoși sunt amintiți cel mai adesea ca cei mai buni prieteni ai omului, dar pe lângă această relație afectivă ei salvează vieți, scotocind printre dărămături după un cutremur sau sub zăpadă în cazul unei avalanșe, execută serviciu de pază, ajută oamenii legii la detectarea materialelor stupefiante sau chiar al explozibililor, iar câinii călăuză își dau toată silință să facă viața stăpânului lor cu dizabilități viziuale, cât mai independentă.
Câinii ghizi sau călăuză sunt printre animalele cele mai fenomenale de pe planetă, și impactul pe care îl pot avea în viața celor cu deficențe de vedere nu se poate supraestima. Este imposibil să simți altceva decât venerație și uimire când ești martor la dedicația lor față de stăpân, și ce prețioasă este relația celor doi.
Anual ultima zi de miercuri din luna aprilie este dedicată în lumea întreagă sărbătoririi acestor necuvintătoare de excepție dar și a oamenilor talentați care i-au dresat cu multă răbdare și devotament. Primele școli de dresaj pentru câinii călăuză au apărut după primul război mondial, pentru a ușora viața soldaților care și-au pierdut vederea în timpul războiului. Dresajul acestori câini necesită multă atenție și pricepere. Nu toate rasele de câini pot fi dresați. Labrador Retriever datorită temperamentului bland, a blanei cu păr scurt și a dorinței continue de a fi de ajutor este considerat candidatul ideal, dar și golden retriever sau ciobănescul german poate face față cu brio acestui serviciu nobil. Pe lângă independența mai mare conferită de prezența câinelui ghid un alt beneficiu dovedit științific de care se va bucura stăpânul patrupedului este și creșterea încrederii în sine a stăpânului care conduce la interacțiuni sociale mai dese al acestuia.
Ziua Internațională a Câinilor Ghid
Evident oricât le-am dresa câinii ghid nu o să devină oameni. Își pot ajuta stăpânii în menținerea direcției de mers, cunosc direcțiile (înainte, înapoi, dreapta, stânga), pot indica denivelările trotuarului, dar nu pot să interpreteze culorile semaforului. Găsește stația de autobuz, însă nu cunoaște numerele deci nu poate comunica stăpânului său numărul autobuzului. În aceste cazuri persoana nevăzătoare trebuie să bazeze pe ajutorul altor persoane. Este bine de știut că dacă întâlniți o persoană cu dizabilități vizuale călăuzit de un câine ghid este interzis hrănirea sau mângâierea câinelui fără acordul stăpânului. Găsiți informații foarte utile despre câinii ghizi pe site-ul: http://angeldog.ro
Nu toți avem ocazia să cunoaștem un câine ghid, dar dacă totuși sunteți unul dintre cei norocoși și vreți să vă exprimați recunoștiinta pentru aceste animale extraordinare, după consultarea stăpânului îi puteți oferii pe 24 aprilie, Ziua Internațională a Câinilor Ghid o jucărie sau bunătate ca drept cadou. O merită cu prisosință!