Cât de periculos este coronavirusul în cazul câinilor?

favorite Vizualizari: 280
Cât de periculos este coronavirusul în cazul câinilor?
La începutul lunii martie Organizația Mondială a Sănătății a declarat că noul coronavirus este o pandemie globală. În panica creată de acest anunț foarte mulți proprietari de câini au început să se îngrijoreze nu numai de propria sănătate dar și-au pus întrebarea dacă acest virus este periculos și asupra sănătății animalului de companie. Pe internet, social media a fost împânzit cu fotografii cu câini purtând măști de protecție. Oare pot câinii contracta Covid-19?

Primul câine infectat cu coronavirus: un Pomeranian
Câinii pot contracta anumite tipuri de coronavirus, cum ar fi coronavirusul respirator canin, dar se pare că virusul de notorieatate Covid 19 nu prezintă pericol blănoșilor și nici nu se transmite de la animal la om. Primii câini infectați au fost depistați la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie în Hong Kong. Un Pomeranian și un Ciobănesc german au fost testați pozitiv pentru acest virus, dar animalele nu prezentau nici o simptomă a bolii, transmiterea făcându-se pe calea inversă: adică de la om la animal. (p.s.: decesul ulterior al Pomeranianului de 17 ani a avut alte cauze).
După mai multe teste efectuate pe câini și pisici, cercetătorii din Hong Kong sublinează că acești patrupezi contractează foarte rar virusul și nu sunt indicii ca aceștia să joace un rol în răspândirea pandemiei. Poziția în această chestiune a cercetătorilor din Hong Kong a fost intărită și de mai multe comunități științifice internaționale precum Organizația Mondială a Sănătății (WHO) sau Organizația Internațională pentru Sănătatea Animalelor (OIE) precum și de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor într-o informare de presă pe site-ul instituției.
Cum poți proteja câinele de coronavirus?
Chiar dacă câinii contractează virusul foarte greu, totuși este bine să fii precaut. Nu trebuie să faci nimic excepțional. Doar ține cont de măsurile de precauție de bază legat de igienă cum ar fi: spălarea mâinilor cu săpun și apă după orice contact cu un câine sau pisică. Purtarea unei măști când interacționezi cu animalul tău de companie poate reduce posibilitatea transmiterii virusului prin picături. Pentru a prevenii răspândirea virusului îți sugerăm să ștergi cu soluție dezinfectantă laba prietenului tău după fiecare ieșire din casă sau curte.
Câinii nu au nevoie de măști pentru a-se proteja de Covid-19. Dacă observi o schimbare în starea de sănătate a prietenului tău de nădejde nu ezita să apelezi la serviciile unui doctor veterinar.
sursă foto: Wikipedia

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie