Ce ar trebui să adopți: un cățelus sau un câine matur?

favorite Vizualizari: 567
Ce ar trebui să adopți: un cățelus sau un câine matur?
Dacă ești pregătit pentru un companion canin în viața ta, să adopți un câine este un gest mai mult decât nobil. În luna mai am trecut în revistă sapte sfaturi de care să ții cont dacă intenționezi să-ți împarți viața cu un patruped blănos și drăgălaș. Dar foarte probabil te roade și întrebarea pusă în titlul acestui articol, referitor la vârsta potențialului tău camarad lătrător. Îți prezentăm în continuare opinia noastră în această chestiune.

Tandem ciobanesc german

Când te-ai decis să adopți un câine, alegerea unui cățeluș în locul unui câine adult, sau invers nu înseamnă o alegere mai bună. Totul depinde de stilul tău de viață, personalitate, și la ce te aștepți de la noul tău prieten.
Te ajută în luarea deciziei dacă ești în cunoștință de cauză ce implică alegerea unui cățeluș sau a unui câine adult și o evaluare onestă care variantă se încadrează mai bine în viața și programul tău. S-ar putea să descoperi că mai trebuie să aștepți cu acest pas.

La ce să te aștepți dacă alegi varianta cățelușului?

Perioada de acomodare va fi puțin dificilă dar merită investiția. Factorul cel mai important de care trebuie să ții cont în cazul acestei alegeri este necesarul de timp și atenție pe care buclucașul tău blănos v-a avea nevoie. În primele săptămâni v-a trebui să petreci destul de mult timp acasă cu noul tău prieten. Un cățelus necesită atenție aproape constantă până când se obișnuiește cu noul spațiu și ceva timp în plus pentru dresajul de mers la toaletă. La început nu vor lipsi nici nopțile cu somn mai puțin, accidentele de toaletare sau”colecția” de pantofi și șosete ronțăite.

Ciobanesc german cu pantofi rontaiti

În timpul zilei un cățelus are nevoie de cât mai multe oportunități de joacă și de mișcare, și de abilitatea de a respecta un program stabilit. Aceste aspecte sunt critice în succesul acomodării. În consecință dacă programul tău de lucru nu face posibil să satisfaci aceste necesități ale cățelușului, atunci v-a trebui să apelezi la ajutorul membrilor familiei și a prietenilor. O altă soluție ajutătoare ar putea fi să-ți lași cățelușul în grija unui petsitter.

La ce să te aștepți dacă alegi un câine mai matur?

Adoptarea unui câine adult prezintă multe avantaje. Unul dintre acestea este faptul că un câine matur poate fi lăsat mai mult timp singur, aceste exemplare pretind atenție mai puțină decât cățelușii. Bineînțeles că nu v-a sta toată ziua în colțul grădinii sau camerei ca o jucărie de pluș, dar nici nu aceasta ți-a fost dorința când l-ai adoptat.
Dacă adopți un câine adult, o chestiune importantă de care să ții cont este vârsta acestuia. Dacă adopți un câine mai bătrân, potențialul ca acesta să aibă probleme de sănătate este mai probabilă. Acest lucru poate crește costul de întreținere datorită facturilor plătite la medicul veterinar. Ia în considerare motivația exactă pentru care dorești un companion canin. De exemplu, dacă dorești ca lătrătorul tău să crească odată cu copiii tăi atunci vârsta acestuia să nu fie mai mare de doi, trei ani.

Alegerea câinelui perfect pentru familie este o chestiune foarte personală. Aceasta depășește chestiunea de a alege între un cățelus sau un câine adult. Când te întâlnești cu potențialii candidați, vor fi exemplare care vor declanșa în tine o senzație mai specială. În același timp trebuie să iei în considerare rasa și particularitățile rasei. De exemplu unele rase sunt considerate animale de companie pentru familii, sau altele sunt recunoscuți pentru răbdarea pe care o au față de copiii. Trebuie să ții cont de dimensiunile rasei. Dacă adopți un cățeluș mic și pufos, asta nu înseamnă că își va menține dimensiunile. Exemplarele unor rase pot deveni chiar masivi, care necesită mult antrenament și mâncare.
Indiferent dacă adopți un cățeluș sau un câine mai matur, trebuie să te aștepti la multe schimbări în viața de zi cu zi, dar credem că nu vei regreta pasul făcut.
Sursă foto: pixabay.com/ro/users/anjagh-11388385/

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie