Produsele consumate mai intens in perioada Craciunului sunt dulciurile (mai ales ciocolata) si alcoolul. Daca tie consumul acestora nu-ti cauzeaza batai de cap (poate dureri de cap in cazul alcoolului) pentru caini acestea pot fi chiar fatale.
Ciocolata

Este alimentul a carui consum atinge cote maxime in aceasta perioada a anului. Daca pentru oameni este contraindicat doar consumul excesiv din acest aliment tentant, pentru sanatatea cainelui tau chiar si o cantitate redusa este un real pericol. Substanta numita theobromina, componenta nelipsita din sortimentele de ciocolata inclusiv cea alba este toxic pentru cainele tau. Cea mai mare cantitate din aceasta substanta se gaseste in ciocolata neagra si mai redusa la sortimentele cu lapte. Simptomele intoxicatiei se manifesta prin hipersalivatie, cresterea frecventei cardiace, tremuraturi ale musculaturii scheletice, hiperexcitabilitate si apar dupa 6-12 ore de la ingestie.
Alcoolul

Are acelasi efect asupra cainelui ca si asupra stapanului acestuia, singura diferenta este cantitatea minima de alcool necesara pentru aparitia starii de betie. Pentru un caine sanatos o cantitate de 5 ml alcool/kg greutate corporala poate fi fatala, iar pentru un exemplar varstnic, sau bolnav aceasta cantitate scade semnificativ. Semnalmentele vizibile ale intoxicatiei cu alcool sunt urmatoarele: comportament agresiv sau letargie, voma, mers clatinat, imposibilitatea de a sta in picioare, diaree, dificultati respiratorii.
Alte alimente de care e indicat sa tii prietenul tau fidel departe sunt resturile de masa, indulcitorii artificiali, fructe cum ar fi strugurii (nici in forma de stafide), avogado, nuci de Macadamia, legume ca ceapa, usturoiul si prazul. Poti sa tai pofta companionului tau pentru aceste alimente interzise lui, cu hrana destinata special pentru el. Dupa un ospat cu hrana umeda sau uscata de la Platinum, va rezista oricarei tentatii.
Daca totusi companiounul tau “a reusit” sa-si croiasca drum catre unul dintre aceste produse interzise si a inceput sa produca simptome de intoxicatie alimentara, este de recomandat sa-ti pastrezi calmul si sa apelezi de urgenta la medicul veterinar pentru stabilirea diagnosticului si instituirea tratamentului adecvat.