Rasa Corgi, rasa de câine preferată a reginei Elisabeta a II-a

favorite Vizualizari: 1986
Rasa Corgi, rasa de câine preferată a reginei Elisabeta a II-a

Una dintre calitățile pentru care Regina Elisabeta a II-a, regina Marii Britanii, va fi ținută în minte este faptul că a fost un prieten adevărat al animalelor și în mod special al câinilor. În cele șapte decenii petrecute pe tronul Marii Britanii, Majestatea Sa întotdeauna a avut prieten canin.

Ca un semn de respect și gratitudine pentru Regină, ne-am propus ca în această înregistrare blog să prezentăm pe scurt rasa ei preferată de câine, Pembroke Welsh Corgi. Nu știm sigur de ce această rasă a fost favorita reginei, dar se poate presupune că o influența puternică a avut faptul că primul câine pe care la primit la vârsta de18 ani, cu numele de Susan a fost un Corgi.

Originea și răspândirea rasei

Potrivit cercetărilor istorice rasa Corgi exista încă din anul 1000 î.e.n. Sunt recunoscute două rase de Welsh Corgi: Pembroke Welsh Corgi și Cardigan Welsh Corgi. Se spune că creatorii rasei Pembroke, rasa mai populară dintre cele două, au fost țesătorii flamanzi care au introdus această rasă pe teritoriul Marii Britanii călătorind și făcând comerț în Țara Galilor. Chiar dacă a fost rasa preferată a reginei, pe plan global nu este o rasă foarte populară.

Despre rasă în general

Membrii rasei sunt puternici, atletici, afectuoși și sociabili. Sunt printre cele mai populare câini de turmă dar în zilele noastre sunt folosiți mai mult ca câini de companie și foarte rar la vânătoare. Cu o talie de 25-30 cm și greutate de 12 kg la mascul și 11 kg la femelă, Pembroke Corgi întruchipează un câine corpulent în ”pachet mic”. Forma corpului lungă și cu punctul de greutate joasă îi fac să fie surprinzător de agili și rapizi.  Blana lor poate fii neagră, cafenie sau roșcată cu sau fără pete.

Sunt câini isteți și senzitivi, cărora le place să se joace cu membrii familiei și răspund bine la dresaj. Fiind membrii grupei câinilor de turmă sunt neînfricați și independenți. Sunt câini de pază vigilenți, cu auz, vedere și miros foarte bun. Familiile care pot satisface nevoia de mișcare  a unui patruped îndrăzneț Corgi, căruia îi este esențial să fie  înconjurat de oameni afectuoși, vor avea parte de un animal de companie iubitor și loial.

Monitorizarea sănătății

Membrii rasei sunt în general rezistenți și sănătoși. Un proprietar responsabil verifică regulat dacă blănosul său prezintă semne de apariție a displaziei de șold (o boală mai des întâlnită la această rasă), dacă suferă de boli ale ochilor sau dacă au probleme cardiace. Ca și în cazul celorlalte rase, urechile rasei Corgi trebuiesc verificați periodic și dinții spălați regulat.

Nevoia de mișcare

În place să aibă mult spațiu de mișcare, îi place libertatea. Pembroke Welsh Corgi este un câine atletic și puternic creat pentru a mâna vitele și turmele. Le place mișcarea și sunt în al șaptelea cer când au de lucru. Fac față plimbărilor lungi sau sesiunilor de jogging scurte, dar picioarele lor scurte nu i-au predestinat să țină pasul cu viteza bicicletei. Membrii rasei sunt entuziaști și chiar excelează în activități de agility, supunere, urmărire. Pentru plimbări sigure și agreabile folosește zgarda Side Walker, care ajută la eliminarea tragerii excesive și sprijină dresajul.

Dresajul

Este recomandată socializarea și dresajul începând cu vârsta de 7 săptămâni, astfel încât până la vârsta 4 luni să fie un câine cu maniere și bine adaptat. Se adaptează foarte repede la folosirea sistemului complet outdoor 1200/R12Mini, gardul ascuns recomandat pentru câini de talie mică. În general sunt parteneri inteligenți și obedienți. Dresajul bazat pe recompensă funcționează perfect la această rasă.

Nutriție

Mâncarea canină de calitate este esențială indiferent dacă alegi varianta comercială sau cea preparată acasă. Neapărat trebuie să ții cont de vârsta câinelui. Sunt câini predispuși să devină supraponderali, fii atent la cantitatea de calorie consumată de acesta. Bunătățile au un rol important în timpul dresajului, dar prea mult strică și conduce la obezitate. Apa proaspătă și curată să-i fie pusă la dispoziție întotdeauna.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie