Cos de cumparaturi

Coșul dumneavoastră de cumpărături este gol.

Un nou job pentru câini

Un nou job începe să se contureze pe piața muncii destinată patrupezilor lătrători și anume asistent de lectură pentru copii. Evident nu vor să facă concurență învățătoarelor, nu și-au propus să învețe copii să citească, dar potrivit unui studiu efectuat de instituția canadiană UBC Okanagan's School of Education prezența câinilor în timpul lecturii are un efect motivant asupra odraslelor, copii implicați în studiu au fost mai interesați de lectură și mai competenți în înțelegerea textului citit.
Cel mai bun asistent de lectura al copilului
În studiul efectuat de instituția canadiană  au participat 17 copii cu vârsta  cuprinsă între 6-8 ani. Cercetătorii au fost interesați de influența prezenței unui patruped în cazul în care copii trebuiau să lectureze pasaje puțin mai grele dintr-o carte, dacă sunt dispuși să depună un extra efort  în companionul unui câine. Pentru acest experiment, în prima fază a fost testat abilitatea de lectură a prichindeilor după care au fost confruntați cu texte nițel peste nivelul lor de cunoștință.
Citind împreună
Fiecare participant a fost rugat să citească cu voce tare fie unui câine și dresorul acestuia fie numai dresorului, câinele nefiind în încăpere.  După parcurgerea primei pagini, cercetătorii au întrebat copii dacă vor să continue lectura sau nu. Răspunsurile la întrebare arată o tendință clară: în prezența unui patruped indiferent de rasă sau vârstă, copii au fost mai predispuși să petreacă mai mult timp cu cititul decât în cazul prezenței umane. Mai mult ei au fost mai interesați de ceea ce au citit, deși lectura era puțin peste nivelul lor de cunoștință.

De-a lungul anilor au mai fost și alte studii legat de impactul câinilor de terapie în îmbunătățirea abilității de citire a școlarilor, dar acesta a fost primul studiu în care cartea de lecturat, nivelul dificultății textului a fost aleasă cu grijă.

Popularitatea câinilor de terapie este în creștere și conducătorul acestui experiment cercetătoarea Camille Rousseau speră ca prin acest studiu să contribuie la rându-i în continuarea acestei tendințe. În acest an și România s-a alăturat țărilor care popularizează și instituționalizat câinii de terapie. Chiar în acest an s-a deschis la Cluj Napoca prima clinică de psihoterapie standard și terapie asistată de animale, fondată de psihoterapeutul Andra Diaconu unde șapte câini ajută la terapia copiilor.