Cainele este cel mai bun prieten al omului

favorite Vizualizari: 2997
Cainele este cel mai bun prieten al omului
Toti am auzit deja fraza ca ” Cainele este cel mai bun prieten al omului” , dar am gandit vreodata oare “De ce?’ . Ce evenimente sa petrecut in istorie ca am ajuns la concluzia asta, ca cei care avem caine toti stim ca daca ne simtim rau si el se simte rau daca suntem veseli si ei sunt . Cainele este singurul animal care iubeste pe noi mai mult decat pe sine insusi . La ei noi suntem pe primul loc .

Sunt foarte multe teorii de ce este asa , cel stiintific zice asa:

“Cercetatorul Miho Nagasawa din cadrul Azabu University – Japonia – si colegii sai au observat ca, inevitabil, cainii din zilele noastre şi stapanii lor secreta oxitocina atunci cand se intalnesc. In mod remarcabil, cainii care işi privesc stapanii cu ochi lungi secreta cea mai multa oxitocina – ca şi oamenii.

Fenomenul explica şi de ce unii stapani prefera sa le vorbeasca patrupezilor lor ca unor copii, mai ales cand fac nazdravanii. Oxitocina demonstreaza ca hormonii vechi nu se reinventeaza radical, ci capata noi dimensiuni, se folosesc de ce au la indemana pentru a evolua. Cand oamenii si lupii au inceput impreuna acest drum, creierii lor s-au modificat definitiv, mai sustin cercetatorii.”

Prezenta cainelui are beneficii in mod direct asupra comportamentului oamenilor, reducand anxietatea si pornirile agresive. Potrivit ultimelor studii, cainii sunt capabili sa simta schimbarile chimice din corpul omenesc. Cercetatorii au mizat pe acest fapt cand au inceput sa antreneze caini pentru diverse afectiuni cum ar fi: diabet, autism, epilepsie, narcolepsie.

Bolnavi de diabet care prezinta riscul de a intra in coma diabetica sunt sfatuiti sa aiba in preajma lor un caine antrenat sa simta fluctuatiile nivelul de zahar din sange. Cand acesta scade considerabil, cainele isi alerteaza stapanul fie latrand, fie lovindu-l cu botul sau fixand-ul cu privirea. Pacientul va stii, astfel, ca trebuie sa-si ia tratamentul de urgenta pentru a evita caderea intr-o coma diabetica.

Acelasi lucru se intampla si in cazul bolnavilor de epilepsie sau narcolepsie, o boala cronica care se manifesta in timpul zilei, pacientul adormind brusc, fara niciun fel de avertisment. Cainii sunt special antrenati sa simta schimbarile chimice de dinaintea unei crize fie ca este epilepsie sau narcolepsie. Si in cazul copiilor bolnavi de autism prezenta unui caine este benefica, ajutandu-i pe micutii pacienti sa relationeze mai bine cu mediul.

Cainele ghid are datoria de a-si ajuta stapanul sa se deplaseze dintr-un loc intr-altul, in siguranta si cat mai eficient. Persoana cu dezabilitati nu mai este nevoita sa mearga cu pasi marunti, lovind fiecare potential obstacol cu bastonul. Cainele poate  calcula si parcurge rapid un anumit traseu care nu pare a avea impedimente. De exemplu: de la un colt al strazii la altul cainele ghid observa daca  drumul este liber si poate sustine un tempo mai ridicat si neintrerupt al deplasarii.

In echipa om-caine,  cainele nu conduce stapanul, iar omul nu controleaza intru-totul cainele; cei doi conlucreaza pentru a calatori in siguranta. Cainele nu cunoaste destinatia astfel ca trebuie sa urmeze instructiunile stapanului despre directia pe care trebuie sa o urmeze. In schimb, handlerul nu poate vedea obstacolele de pe traseu, asa ca este datoria cainelui sa le sesizeze si sa le gestioneze. Fiecare jumatate a acestui cuplu se bazeaza unul pe altul pentru a-si indeplini misiunea.Deci ca si concluzie cainele este cel mai bun prieten al omului .

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie