Cum sa controlezi lătratul cu ajutorul comenzilor verbale?

favorite Vizualizari: 284
Cum sa controlezi lătratul cu ajutorul comenzilor verbale?
Lătratul este mijlocul specific de comunicare canin. Motivele care provoacă lătratul sunt multiple: izolarea, lipsa de atenție, teama, anxietatea de separare și comportamentul protectiv-teritorial. În acest ultim caz cu ajutorul cu ajutorul unor cuvinte de comandă poate fi controlat acest comportament spre marea satisfacție a vecinilor.
Pentru a învăța patrupedul ce dorești să obții cu un anumit cuvânt de comandă mai întâi trebuie să-l dresezi. Procesul de dresaj începe cu achiziționarea ingredientului principal al procesului, adică bunătățile cu care vei recompensa comportamentul dorit. Așadar înainte să te apuci de dresaj fi sigur că ai la îndemână bucăței din mâncarea preferată a câinelui tău: snack-uri, batoane sau biscuiți. Recompensa trebuie să fie imediată și tentantă din punctul de vedere al patrupedului. Pentru dresaj vei mai avea nevoie și de un stimul la care câinele tău are obiceiul să latre, cum ar fi poștașul, bătutul la ușa de la intrare sau soneria.
Controlul lătratului când vine poștașul
1. Alege un cuvânt simplu cu care vei oprii patrupedul în viitor să latre. Acest cuvânt semnal trebuie să fie ușor de reținut și folosit consecvent. Poți alege dintre următoarele cuvinte: ”gata”, ”taci”, ”liniște”.
2. Crează o situație în care câinele va lătra. Metoda cea mai bună este să rogi pe cineva să bată la ușă sau să sune la sonerie,apariția unui alt câine poate declanșa lătratul.
3. Când câinele începe să latre, cu o privire scurtă în direcția sursei (ușă, geam, poartă) confirmă patrupedului că ești în cunoștință de cauză de ce latră, apropie-te și atrage-i atenția cu o bunătate.
După ce lătratul de oprește, recompensează-l cu un snack însoțite de cuvinte de laudă. Repetă acești pași și treptat așteaptă perioade puțin mai lungi de tăcere înainte de a da recompensa pentru comportamentul dorit.
4. Odată ce câinele s-a oprit de mai mult ori din lătrat, adaugă procesului de dresaj cuvântul de comandă ales. În timp ce câinele latră, cu o voce fermă rostește cuvântul comandă ales arătându-i în același timp și recompensa pe care urmează să-l primească. Odată ce se oprește din lătrat recompensează-l!
5. Exersa-ți acești pasi frecvent, oricând când patrupedul tău se apucă de lătrat, dar sesiunile de dresaj trebuie să fie scurte.
Sugestii: Fii răbdător dar consecvent. Cuvântul ”magic” să fie folosit de toată familia. Pentru unele câini dresajul ar putea dura mai multe săptămâni.
O metodă mai practică și mai eficientă de a ține în frâu lătratul patrupedului tău în cazul lătratului protectiv al teritoriului este folosirea zgărzilor antilătrat, un dispozitiv electronic care avertizează câinele prin semnal sonor și vibrații în cazul lătratului excesiv. Însă în cazul altor motive de lătrat excesiv trebuie identificat și eliminat cauzele care conduc la acest comportament.
Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie