Pisica -patrupedul care toarce-
Sistemele noastre nu sunt specificate numai pentru caini , se poate folosi si pentru pisici. Asa ca facem o mica prezentare si a pisicilor.
Prezenta unei pisici in casa este beneficiar pentru sanatate, vibratiile create de o pisica atunci cand toarce scad tensiunea arteriala, reduc stresul si riscul unui atac de cord pe langa multe altele.
Torsul
Pisicile torc folosind laringele si diafragma, in timp ce expira si inspira. Majoritatea felinelor pot toarce, mai putin leii, leoparzii, jaguarul si tigrul.
Torsul pisicii produce vibratii intre 20-140 Hz cunoscute pentru efectele lor terapeutice in vindecarea multor afectiuni:
Reduc stresul
Torsul pisicii te calmeaza. Pot reduce simptomele dispneei atat la oameni cat si la animale.
Scad tensiunea arteriala prin interactiunea cu pisica si ascultarea torsului ei.
In casa sau afara?
Ca si in cazul oamenilor, pisicile au o anumita structura fizica, dobandita genetic. De asemenea, ele pot fi active sau, dimpotriva, sedentare. Pisicile de apartament au un alt stil de viata, comparativ cu cele care pot umbla libere pe afara.
Unele persoane considera ca o pisica este mai fericita daca poate sa iasa din casa. Acest lucru nu este adevarat, mai ales daca pisica este obisnuita de mica sa traiasca in interior.
Cand pisica este crescuta intr-un apartament situat la un etaj superior sau intr-o casa aflata aproape de o strada foarte circulata, trebuie sa evitati sa o lasati singura afara. O felina care nu intra prea mult in contact cu lumea din exterior prezinta un risc mai scazut de a lua unele boli si este ferita de nenumarate accidente.
Daca doriti o pisica de interior, luati-va mai degraba una tanara decat una matura, obisnuita deja cu un anumit grad de libertate. Pentru a o ingriji asa cum se cuvine, trebuie sa plecati de la premisa ca nu ea va apartine, ci voi ii apartineti ei.
Sfaturi de ingrijire
Nu trebuie sa lasati niciodata pisica fara mancare, chiar daca, in cazul animalelor de curte, mizati pe faptul ca ele au posibilitatea de a vana. Indiferent de mediul in care traieste, pisica trebuie sa manance cel putin de doua ori pe zi. Pisica este un mic animal carnivor care mananca putin, dar des.
Pisicile de casa obisnuiesc sa-si faca nevoile afara. Problema litierei se pune in special in cazul pisicilor de apartament. Este obligatoriu ca aceasta sa fie schimbata zilnic, deoarece cea mai mare parte a bolilor si a parazitilor se dezvolta in litiera.
In ceea ce priveste pisicile de curte, nu trebuie sa le lasati in ploaie, deoarece pot muri de hipotermie. Pisica are un corp mic, care, atunci cand incepe sa se raceasca, poate genera o mare problema.
Atunci cand sunteti nevoiti sa-i faceti baie, folositi apa calduta si un sapun special, nedegresant; in caz contrar, blana isi va pierde impermeabilitatea, iar pisica poate muri de frig. Dupa baie, pisica trebuie uscata imediat, deoarece hipotermia este inevitabila. Acest fenomen se intalneste foarte des la puii de pisica, deoarece sunt mai fragili.
In general, pisicile sunt curate. Isi ingroapa nevoile si isi fac foarte des toaleta. O pisica murdara este bolnava sau tulburata, acesta fiind un semn care ar trebui sa va ingrijoreze.
Controlati pisica zilnic, pentru a vedea daca nu au aparut paraziti externi (purici sau capuse). Acestia pot aparea si la pisicile de apartament, daca au obiceiul sa iasa pe holul blocului, pe unde mai circula si alte patrupede.
O pisica bolnava trebuie sa fie ingrijita, deoarece, la fel ca si oamenii, micuta felina nu se vindeca singura, iar, cu timpul, problemele se pot agrava.
Pisicile, desi sunt animale carnivore, mananca uneori si iarba. Aceasta este ca un medicament pentru ele. Problema aceasta este mai complicata la pisicile de apartament care, atunci cand simt nevoia de a manca "ceva verde", dau iama in florile din ghivece. Atentie mare, unele plante sunt toxice pentru pisici si pot chiar sa le cauzeze moartea. Cele mai raspandite plante toxice de apartament sunt: Aloe Vera, asparagusul, narcisa, yucca, laleaua, leandrul, lacramioara, kalanchoe.
Pentru a preveni incidentele neplacute, trebuie sa-i asigurati cantitatea necesara de iarba pisiscii. Aceasta, in amestec cu parul pe care-l inghite cand se spala, ii permite sa regurgiteze. Daca parul nu este eliminat, pisica poate face ocluzie intestinala care, nedepistata, poate fi mortala. Pisicile de curte au posibilitatea sa isi ia din natura cantitatea necesara de iarba.
Periati-va pisica, indiferent daca sta in curte sau in apartament. Astfel, parul pe care-l veti indeparta nu va ajunge in stomacul pisicii si, chiar daca la inceput nu va fi foarte fericita, cu timpul va invata sa aprecieze acest tratament.
Pisica are nevoie de aproximativ 16 ore de somn pe zi. Daca nu doarme suficient, rezistenta ei se va diminua, blana isi va pierde stralucirea, va slabi si se va imbolnavi.
Pisicile de apartament necesita un obiect pe care sa-si ascuta ghearele. Daca nu au unul, cu siguranta, mobila si canapelele din locuinta vor avea de suferit. Pisicile care au acces in curte pot practica acest "sport" in voie, pe arborii din gradina.
Pisicile si copiii
Sunt parteneri de joaca foarte buni, iar cei mici ar putea invata enorm din aceasta relatie.
Pisica ar putea fi purtatoarea unor bacterii care pot afecta fatul daca mama intra in contact cu perioada sarcinii cu litiera acesteia. O solutie este sa verifici impreuna cu medicul veterinar daca este cazul sa iti faci griji si sa rogi un alt membru al familiei sa curete litiera mai des. De asemenea, este utila folosirea unui set de manusi si a unei masti protectoare.
Copiii care cresc alaturi de o pisica invata sa fie mult mai atenti la ceea ce gandesc si simt cei din jurul lor.
Pisica il poate ajuta pe copii sa-si dezvolte empatia, insa un astfel de animal de companie ofera si alte beneficii pentru sanatatea celor care locuiesc alaturi de el, precum scaderea riscului de boli cardiovasculare, imbunatatirea sistemului imunitar, scaderea riscului de a dezvolta alergii, prevenirea astmului in cazul copiilor, reducerea stresului si a anxietatii.
Nu lasati pisica si copilul impreuna nesupravegheati. Pisica se poate panica daca bebelusul incepe sa tipe si il poate zgaria, datorita instinctului sau de aparare
Prezentati cum se cuvine si invatati sa se respecte unul pe celalalt, cei doi vor ajunge sa fie prieteni pentru multi ani.