Relatia Caine-Stapan

favorite Vizualizari: 1358
Relatia Caine-Stapan

Relatia care exista intre caini si stapani depinde si de cei doi ,in special de om.Un caine are nevoie de multa atentie si afectiune,si nu trebuie sa fie neglijat nicidecum.Stapanul trebuie sa petreaca mult timp cu acesta,si bineinteles sa-l alinte si sa-l mangaie de fiecare data cand are ocazia.Pe de alta parte,un caine nu are nevoie doar de dragoste,dar si de ingrijire.Acest aspect al relatiei caine-stapan este extrem de esential. Un animal de casa,indiferent ca e mare sau mic,are nevoie sa fie spalat, hranit...si necesita un loc numai al lui,un loc in care sa fie trimis atunci cand face o prostie. Si ca tot veni vorba de relele si problemele create de un caine,ar trebui sa lamurim aceste cateva aspecte si sa accentuam faptul ca un animal cat de mic poate cauza multe necazuri.Astfel se intampla atunci cand cainele nu este tinut sub control.Datoria principala a unui stapan fata de animal este sa se faca iubit.

     Acest lucru nu este o scuza atunci cand cainele greseste cu adevarat.Multi cred ca dupa ce pedepsesc sau cearta un caine acesta nu isi mai iubeste stapanul,asa ca insista pe regula : "Fara pedepse,chiar daca animalul greseste !’’. Acest lucru nu face decat sa accentueze conflictele, nu sa le aplaneze.Un caine,sau orice animal nepedepsit la timpul potrivit, continua sa se comporte negativ,crezand ca asta e ceea ce vrea stapanul de la el.

     La baza relatiei om-caine, trebuie sa existe un atasament foarte stabil al unuia fata de celalalt. Cainele intelege usor bunavointa omului, cand acesta il mangaie, il hraneste sau ii vorbeste pe un ton bland, supunandu-se fara efort dorintei stapanului pentru a-i fii util. Daca nu s-a format o legatura reciproca intre cei doi parteneri, intreaga coabitare risca sa fie compromisa. Astfel, nicioadata sa nu ceri de la caine mai mult decat ii poti oferii.

   Un caine comunica in doua feluri: prin sunete si prin limbajul corpului. Poate vorbi ca un om, dar foloseste un anumit repertoriu de sunete. Veti invata cum sa ii interpretati latratul si sa faceti diferenta atunci cand este cineva la usa sau cand este vremea sa iasa afara. De asemenea el poate latra si atunci cand vrea atentie sau cand vrea sa se joace cu dumneavoastra. Cand latra grav poate fi interpretat ca “sunt cel mai rau caine din acest bloc” sau “considerati asta a avertizare”. Cand se vaita poate insemna ca are dureri sau ca se simte neglijat. Pe masura ce relatia voastra evolueaza, veti fi capabil sa ii cititi limbajul trupului. In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva modalitati prin care cainele comunica cu dumneavoastra folosindu-se de fizic:

     De exemplu datul din coada este gestul  cea mai comuna exprimare a unui caine fericit : “sunt atat de fericit sa te vad”. Cu cat da mai repede din coada cu atat este mai fericit. De multe ori datul din coada este completat de plimbatul de jur-imprejurul dumneavoastra pentru a va chema la joaca. Insa nu toate aceste tipuri de gesturi reprezinta un comportament fericit. Unii caini dau din coada atunci cand sunt agitati, cand le este frica, sau cand nu prea realizeaza ce se intampla in jur. Coada lor poate sa se miste dintr-o parte in alta mai usor, atunci cand sunt tensionati.

      Sau alt semn este urechile ridicate: indica faptul ca este in alerta. In timpul dresajului, un caine care isi tine urechile ridicate va spune ca este gata sa invete.

    Urechile date pe spate: acesta poate fi un semn ori de subordonare, ori de agresiune. Daca are ochii pe jumatate deschisi, coada se misca incet de-o parte si de alta, iar labuta este ridicata, este o pozitie de subordonare. Daca pozitia lui este mai joasa si incordata, cu dintii expusi, semnalul este de agresiune si dominare.

 Capul plecat, poate insemna ca se simte rusinat sau vinovat de ceva anume.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie