Cos de cumparaturi

Coșul dumneavoastră de cumpărături este gol.

Ce îți comunică câinele prin lătrat?

Este un lucru cât se poate de firesc pentru câini să latre. Lătratul este felul lor de a comunica și o metodă de a se exprima. Pentru o relație cât mai bună este foarte important să fi capabili să interpretezi aceste vocalizări ale patrupedului tău, să știi să deosebești dacă vrea să te avertizeze de un pericol iminent sau doar vrea să se joace. Sunt și ocazii când lătratul devine excesiv și nu cunoști motivul, iar vecinul este exasperat.

Un lucru este sigur: nu o fac de ciudă sau din dorință de răzbunare. Sunt rase de câini care au o plăcere mai mare pentru acest tip de manifestare dar de partea cealaltă câinele din rasa Basenji nu latră de loc. Ascultă cu atenție și până la urmă vei recunoaște cu ușurință mesajul fiecărui tip de lătrat.
Câine deghizat lătrând
Dacă vrei să ai sub control acest comportament al blănosului tău trebuie prima dată să înțelegi motivul pentru care latră. Iată câteva dintre acestea.

Atenționare/Alertă

Este ceva natural pentru câini să latre când cineva apare la intrare sau poartă. Patrupedul tău imediat îi dă de știre ”intrusului” (paralel și ție) cine este însărcinat cu paza teritoriului respectiv, printr-un lătrat cu voce tare, autoritar și sunet ascuțit.

Anxietate

Un lătrat cu ton de îngrijorare pare să aibă un rol de auto-liniștire. În acest caz câinele scoate sunete foarte-ascuțite care sunt acompaniate de schelălăit. Acest tip de lătrat este comun pentru câinii care suferă de anxietate, frică sau fobii.

Caută să atragă atenția

Mesajul manifestării sonore a patrupedului tău care seamănă foarte mult cu plânsul unui copil este felul lui de a-ți atrage atenția. Parcă ar spune: ”Hei, Hei! Uită-te la mine! Sunt aici!”

Chef de joacă sau de plimbare

Lătratul ritmat este folosit de patruped pentru a-ți da de știre că este entuziasmat de faptul că te joci cu el/ea sau își dă seama de faptul că în curând va avea parte de o plimbare.

Se alătură la corul câinilor din cartier

Este un scenariu cunoscut. Un câine la capătul străzii se apucă de lătrat la trecerea unei ambulanțe cu sirenele pornite și după câteva secunde toți câinii din cartier se alătură corului cu propriul lor urlet distinct.

Plictiseală

Lătratul unui câine plictisit sună parcă ar lătra numai pentru ași auzii propriul glas. Deși tinde să fie deranjant este în același timp și un lucru trist. Câinele plictisit deobicei latră ca să elibereze excesul de energie acumulat sau din cauza singurătății. Remediul ar fi un companion agreat sau o plimbare prin împrejurime unde își poate potolii setea de mișcare.

Lătratul problemă

Lătratul excesiv este lătratrul care nu se oprește fără intervenția ta. De cele mai multe ori poți reduce această manifestare a câinelui tău printr-o stimulare mentală sau puțină mișcare animată cu o sesiune de joacă în parc sau printr-un dresaj de bază cu ajutorul unui zgărzi de dresaj.