Cos de cumparaturi

Coșul dumneavoastră de cumpărături este gol.

Clasificarea raselor de caine

Clasificarea  raselor de caine

Grupa I: Ciobanesti, de paza, protectie si utilitari
Grupa a II-a: De paza si protectie
Grupa a III-a: Terrieri – caini de vizuina
Grupa a IV-a: Teckeli
Grupa a V-a: Gonitori pentru vanat mare, pontatori si de hartuiala
Grupa a VI-a: Gonitori pentru vanat mic, pentru hatisuri
Grupa a VII-a: Prepelicari, pontatori (nu include rasele britanice)
Grupa a VIII-a: Caini de vanatoare, pontatori-aportori, scotocitori (include rasele britanice)
Grupa a IX-a: Insotitori, de agrement
Grupa a X-a: Ogari (levrieri)

In prima parte prezentam primele patru grupe.

Grupa I si Grupa II  Ciobanesti, de paza, protectie si utilitari,  De paza si protectie

O sa luam cele doua grupe impreuna
Cainele a fost primul animal domesticit de om. Inca de atunci, din vremuri imemoriale, caninele care erau mai mult lupi şi şacali decat caini, au avut rol de paza şi protecţie. Chiar şi ultimele studii, ipoteze şi cercetări sugereaza ca primul rol avut de cainii din preajma asezarilor umane a fost acela de paza şi aparare efectiva în perioade istorice cand atacul animalelor salbatice sau al triburilor duşmane facea parte din realitatea din fiecare zi.

Cu toate ca la ora actuala exista zeci de rase de caini incadrate tot de catre oamenii care le-au creat in larga categorie a cainilor de paza, aparare şi protectie, precum şi anumite rase de caini de lupta, puţine rase sunt de fapt capabile sa-si apere din rasputeri stapanul şi familia in cazuri de atacuri si violente fie ele de intensitate moderata.

Majoritatea raselor de paza şi protectie culeg astazi roadele nefaste ale politicii si deciziilor duse de oameni în ultimile decenii cu privire la selectionarea acestor caini care conform definitiilor ar trebui sa fie cu adevarat  utilitari .

Sub impactul negativ al societatii de consum, al modei şi al concursurilor si selectiilor pe baza de frumusete şi aspect fizic, foarte multe exemplare din prezent care apartin acestei categorii specializate de caini, s-au transformat in caini mult prea timizi si prietenosi pentru a mai face fata cerintelor pentru care au fost creati. In plus, consangvinizarile mult prea stranse, efectuate sub impulsul obtinerii cu orice pret  al unor caini care sa se apropie cat mai mult de imaginea idealizata din standardul fiziologic al rasei.

Evident, o parte din crescatorii şi iubitorii acestor rase au realizat greseala selectionarii strict pe criterii de frumusete şi s-au separat de acest curent axandu-se strict pe cresterea unor caini de paza si aparare cu adevarat functionali. Acesta este motivul pentru care in prezent, intalnim in cadrul raselor de paza şi aparare, precum si in randul cainilor de vanatoare, asa numitele linii de show, aflate in contradictie cu liniile de lucru.

Cu toate ca în aceasta categorie întalnim rase de caini deosebit de dure şi redutabile, cu un curaj incredibil şi o rezistenta la durere remarcabila, marea majoritate a expertilor canini refuza recomandarea unui caine de lupta reconvertit pe post de caine de paza si aparare. Chiar daca in randul acestora exista exemplare de pit-bull, tosa-inu , bully kutta care au un instinct excelent de paza şi aparare, majoritatea sunt relativ prietenoase fata de om.

Cresterea ratei violentei din ultimii ani, coroborata cu studiile cu privire la cei mai potriviti caini pentru functia de caine de paza şi aparare personala, nu doar teritoriala, i-a facut pe unii cercetatori sa recapituleze lista raselor clasice din acesta categorie, rase care, iata, nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor. Asta nu inseamna deloc ca rasele celebre precum ciobanescul german, dobermannul , rottweilerul şi altele, nu mai au la ora actula exemplare care sa faca fata cu brio misiunii pentru care au fost selectionate.

Doar ca, pe baza realitatii si a testelor comparative din domeniu, tot mai multi crescatori si cunoscatori s-au orientat spre alte rase mai agresive fata de om sau mai potrivite pentru protectia personala. Urmatoarele rase sunt printre cele mai reprezentative, iar ordinea in care sunt prezentate este pur si simplu intamplatoare.

Cu atat mai mult cu cat si in cazul cainilor destinati protectiei personale, diferenta se face de multe ori la nivel individual, nu de rasa.

 

Grupa III

Terrieri – caini de vizuina – grupa caini

Denumirea de terrieri se refera la cainii care vaneaza in pamant sau mai exact in vizuini. Terrierii au fost specializati fie pentru a alunga prada din proria vizuina, fie pentru a prinde si omori. Cei de talie mare au fost folositi si ca animale de paza. Rasele mai mici numite si terrieri pitici si de jucarie  sunt apreciati ca animale de companie.

Terierii clasici, cu picioare scurte sau cu picioare lungi, sunt caini tenace, curajosi, agresivi fata de pradatori. Din cauza instinctelor de vanatoare innascute ei nu pot fi de incredere in preajma animalelor mici daca nu au fost socializati corect de mici. Sunt caini energici, vioi, destul de galagiosi si cu o vesnica tendinta de a sapa.

Terrierii de tip Bulldog cum ar fi Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Pitbull Terrier american au fost creati prin incrucisarea Terrierilor cu caini folositi pentru lupta cu tauri si au fost folositi in principal pentru lupte intre caini. Desi au reputatie de animale fioroase, in general sunt foarte prietenosi cu oameni, chiar mai mult decat Terrierii clasici. Datorita dragostei lui fata de copii, in Anglia, rasa Staffordshire Bull Terrier este poreclita cainele doica.

Terrierii de talie mare sunt folositi si ca animale de paza.

Terrierii sunt inteligenti, prind usor ceea ce li se cere, putand fi dresati cu destula usurinta, chiar daca uneori pot fi un pic incapatanati. Au multa energie si le place sa fie mereu activi.

Grupa IV

Teckeli – grupa caini

Aceasta grupa cuprinde trei varietati de par – scurt, lung si sarmos. Germanii le spun Dachshund – Caine bursucar deoarece au fost crescuti pentru a vana bursuci in mod deosebit, dar pot vana si alte animale salbatice . In functie de dimensiune se impart in trei grupe: teckeli standard, teckel pitic si Kaninchen sau micul iepuros.Cainii din aceasta rasa sunt curajosi, vigilenti, vioi, tenace, curiosi, sociabili.

Se adapteaza cu usurinta la conditiile de viata oferite, fiind un prieten fidel al stapanului, un bun paznic al locuintelor. Datorita instinctului de vanator, cainii din aceasta grupa nu sunt de incredere pe langa alte animale din gospodarie. De aceea trebuie socializati de mici cu pisicile si alte animale din gospodarie. Pentru a-si pastra conditia fizica au nevoie de miscare.